De onrust binnen milieuorganisatie Greenpeace blijkt veel groter dan gedacht. Naast de Nederlandse tak eist ook Greenpeace International omvangrijke veranderingen binnen de organisatie.
Een groot aantal medewerkers van Greenpeace International heeft in een brief aan de directie (pdf) laten weten dat de Zuid-Afrikaanse algemeen directeur Kumi Naidoo beter op kan stappen, schrijft de Volkskrant dinsdag. Ze achten hem ongeschikt voor zijn huidige functie en zien een rol als ambassadeur voor hem weggelegd.
Onder Naidoo voltrok zich onder meer een valutaschandaal, waarbij een medewerker 3,8 miljoen euro verspeelde door met donateursgeld te speculeren. Daarbij zou de algemeen directeur niet doortastend hebben opgetreden.
‘Vliegende’ campagnedirecteur
Ook in de affaire rond campagnedirecteur van Greenpeace International, Pascal Husting, zou het Naidoo hebben ontbroken aan daadkracht. In juni werd bekend dat Husting sinds eind 2011 meerdere keren per maand met het vliegtuig vanuit Luxemburg naar het kantoor in Amsterdam reisde.
Volgens de gedragscode van Greenpeace zijn vluchten uit den boze voor korte reizen, maar indertijd is een uitzondering gemaakt voor Husting vanwege zijn gezinssituatie. Naidoo verdedigde de campagnedirecteur in de media door te wijzen op zijn persoonlijke situatie. Stafleden van Greenpeace vinden dat onbegrijpelijk.
29 voorstellen medewerkers Greenpeace
De medewerkers van Greenpeace International doen in hun brief 29 aanbevelingen om de organisatie te verbeteren. Zo willen ze meer transparantie, moet er een ombudsman komen en moet de interne klachtenprocedure verbeterd worden.
Ook kan Naidoo in hun ogen beter een rol als ambassadeur vervullen. Uitvoerende taken van het bestuur moeten in handen komen te liggen van een managing director.
Naidoo heeft in een reactie laten weten niet op te stappen. Ook een ombudsman is wat hem betreft niet nodig, omdat Greenpreace over een helder klachtenbeleid beschikt. Wel wordt de directie binnenkort uitgebreid.
Lees ook
Muiterij bij Greenpeace: leden eisen vertrek 'vliegende directeur'
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl